Klavecimbelbouw Robert D. Vollbehr
Algemene informatie

Sinds 1976 houdt klavecimbelbouwer Robert D. Vollbehr zich bezig met het maken van toetsinstrumenten, te weten klavichords maar vooral klavecimbels. Bij dat bouwen worden de historische principes en materialen toegepast, waarbij zo dicht mogelijk wordt aangesloten bij de bouwers uit vroeger tijden. Klavecimbel gebouwd door Robert D. Vollbehr

De instrumenten worden geheel door de bouwer zelf gemaakt inclusief het mechaniek. Daarbij worden eerste klas materialen en uitgelezen houtsoorten gebruikt. De houtsoorten die worden gebruikt, zijn lindehout voor de kast, uitgezonderd het Italiaans klavecimbel dat van cypressenhout wordt gemaakt, Fichte (fijnspar) voor de zangbodem, de dokken en registerzeven van perenhout.

De instrumenten zijn gebaseerd op historische instrumenten en zijn afhankelijk van het type een zo getrouw mogelijk kopie of een verbrede versie (ravalement). Hiervoor is een gedegen studie gemaakt naar de bouwwijzen en principes van vroegere bouwers.

Gestreefd wordt naar een instrument met een natuurlijk, helder, grondtonig karakter dat de speler zal inspireren.

Frans klavecimbel gebouwd door Robert D. Vollbehr In de toonzaal zijn diverse instrumenten te bezichtigen en te bespelen.

De uitvoering van de instrumenten kan overeenkomstig de wensen van de klant, zowel het uiterlijk, de versieringen en beschilderingen als het toucher en de intonatie.